Alimentacio per estacions

PRIMAVERA,  ACTIVANT  I  DEPURANT  L’ ORGANISME
La primavera és una estació d’energia ascendent i expansiva. Es el moment del cicle anual en que l’energia vibra amb rapidesa i arriba a la màxima expressió, els éssers vius animals i vegetals despleguen la seva activitat en una dansa de colors, llums,olors, so i moviment. Així  ha d’ esser a la primavera, l’energia exterior és tant forta que només hem d’ harmonitzar-nos amb ella per a sentir-nos forts, alegres i plens de vitalitat.
Avui dia cada vegada hi ha més casos de cansament i falta de vitalitat quan arriba la primavera i així sol passar a les persones que no han harmonitzat la seva energia durant l’ hivern, no han aprofitat aquest temps per a  reforçar l’ organisme i proveir-lo d’ abundants minerals i nutrients,  ara amb la primavera estan dèbils en el moment que el cos te més tendència a depurar que a acumular ja que instintivament es prepara per a la calor. També pot esser que s’ hagi abusat de greixos saturats, estimulants com el cafè, tabac, sucres, alcohol…substàncies que afecten directament al fetge que es l’ encarregat de depurar les toxines. si degut als nostres hàbits hem sobrecarregat l’ organisme, el fetge incrementa la seva activitat i aquest esforç per a depurar l’ organisme pot produir el cansament, falta de vitalitat….Necessitem refredar lleugerament l’ organisme, obrir, activar alleugerar i depurar preparant-lo així per als mesos més calorosos.
Així començarem a introduir liquats de fruites i verdures, amanides crues o escaldades, reduint la quantitat d’ oli cuinat i sal però sense suprimir-lo del tot.Com sempre, es el nostre cos que ens demana el que necessita, si l’ escoltem veurem que ens venen de gust plats més frescos i lleugers, però hem de tenir cura ja que a vegades fem el canvi tant ràpid i exageradament que a la llarga ens fa tornar a consumir en excés tots aquells aliments que havíem retirat. Lo ideal es que els plats siguin més lleugers però gustosos i nutritius, a més no oblidem que a la primavera encara hi ha dies que plou o de baixa temperatura, per això  tot i que introduïm receptes refrescants, encara mantindrem aliments i plats consistents i calents per tal de anar obrint l’ organisme de manera suau i gradual.
La Medicina Tradicional Xinesa associa a cada estació un gust, en aquest cas l’ àcid que trobarem als cítrics com la llimona, taronja, vinagre de poma, aquest gust afavoreix a la depuració. També associa uns òrgans que son el fetge i vesícula biliar i unes emocions, un fetge en bon estat va acompanyat de flexibilitat a tots nivells, a nivells de tendons i lligaments, flexibilitat d’ idees i actitud positiva, obertura a noves experiències, creativitat… i un increment de paciència i tolerància.
Ens apuntem a :
-Verdures de fulla verda: col, bròquil, enciams, fulles de ravenets, dent de lleó, rucula, julivert,canonges…totes elles netegen i depuren el fetge
-Verdures depuratives: carxofa,xicoira, espàrrecs verds, cogombre, cebes tendres, ravenets, pebrot verd, api, bolets, xampinyons..
-Germinats: al ser inicis de creixement, aporten gran energia vital de creixement i expansió així com minerals abundants i vitamina B i C
-Fruites i verdures fresques, especialment beneficiosa per al fetge la poma, el suc de poma i pastanaga o afegir-hi també api. Sense abusar.
-Amanides multicolors: flors de pastanaga i bròquil, amb fulla verda d’ enciam, germinats, llavors de gira-sol, olives, cogombrets…
-Tocs àcids a base de vinagre d’ arròs o poma, suc de llimona, mostassa, concentrat de poma
-Algues, wakame, arame i dulse, en sopes,amanides i saltejats. Al ser grans depuratives ajuden específicament durant la primavera
-Optarem per l’ arròs de gra mitjà, arròs llarg, basmati, l’ ordi,bulgur, cuscús i pastes
-Llegums, en reduirem la quantitat i les afegirem a les amanides i cremes. Les especifiques de primavera son llentia verda i pèsols.
-Incrementarem el consum de tofu, més refrescant , substituint el tempeh i seitán.
Anirem reduint les coccions llargues,fregits, arrebossats,guisats i passarem a coccions al vapor, escaldats, saltejats mitjos i curts, així com aliments crus.
La primavera representa el naixement, l’ inici d’ un moviment de creixement i expansió. Hem de permetre’ns florir i expressar la nostra creativitat interior sense vergonya  ni sentir del ridícul ja que si  no ho fem, no podem créixer ni adaptar-nos als canvis externs amb flexibilitat i alegria, ens quedem rígids i apagats. Per a aconseguir aquesta flexibilitat, es molt bo  moure’ns, expressar-nos amb el moviment,sigui tai-chi, ioga, dansa, caminades per la natura.…